bot

Létrehozva: 2012-02-01 20:27:56
Csatlakozott: 2010-05-17

And now for something completely different.
Tim Rajeff a bottörésekről:


Nagyon jó videó. Elhangzik egy érdekes mondat: egy jó dobónál megmérték, és a légy 200 mph-val repült dobás közben. Az kb. 320 km/h. Lehet, hogy ezért üt olyan nagyot egy pici rézfejű nimfa?

Létrehozva: 2011-07-08 16:22:42
Csatlakozott: 2011-06-29

Volt/van valakinek Pikesaber csukeszos botja? Régóta szemezgetek vele, ha lenne emberi kategóriában, már vettem volna egyet, de ha jól tudom, csak #10-es van belőle. Most is csak eszembe jutott, ahogy nézegettem a Piketrek oldalát...

Létrehozva: 2011-04-09 08:47:55
Csatlakozott: 2010-08-11

Így szombat reggel, az Earl Grey tea melletti gondolataim a 9láb 6-os Xi2-ről:
Megvolt a próba, mindenkinek köszönöm, aki rábeszélt.
Blankot vettem Ernőtől, Bánáti mester megépítette, a háromszög alakú Alps orsótartó naggggyon zsír. Az egész építés hibátlan, parafa, gyűrűk, mind mind pöpec, aranyos kis fighting butt zárja. És az a kék szín.... gyönyörű az egész.
DC3-al pont jó. Mivel nincs 6-os zsinórom, a 7-es, eltört botomról örökölt Headstart-al próbáltam ki. Kiderült, nem is nagyon lesz 6-os zsinórom, ugyanis a 7-es igencsak illik hozzá. Iszonyatosakat lehet dobni vele, gond nélkül kap fel nagy mennyiségű zsinórt a vízről, gyors de mégis toleráns bot. Balinozni (magyar bone )  vettem, a szokásos méretű balincuccokat hibátlanul kezeli (nem balinoztam, csak botpróba volt meg jászozás).
Szerintem nem hatos hanem félhetes vagy szűkhetes a drágaságom. Lehet, már régi széria és leváltotta a talán mindenben jobb Xi3, de az Xi2 véleményem szerint nagyon rendben van.

Létrehozva: 2011-03-07 19:57:42
Utoljára módosítva: 2011-03-07 20:00:11
Csatlakozott: 2010-06-01

Kylenak:

szóval a nádbot... ez egy Dickerson 7012 taper alapján Amerikában készített blank. Ez a taper nagyon híres, persze több más régi építőguru taperjével együtt. Amikor kész lett, elég csalódott voltam, mert nagyon taknyosnak tűnt. Ami nekem volt Henseler az ennél jóval ropogósabb volt. Aztán most kivittem, kipróbáltam, és totális kielégülés, azaz ejakuláció! a kis sage pillekönnyű orsómmal sem volt fejnehéz. DT zsinórral használtam, mert bár vittem ki selymet, de nagyon hideg volt, így azt inkább nem használtam.
Csak pozitívumokat tudok mondani. Kezes, egyáltalán nem olyan takony, mint rázogatva, iszonyatosan jó vele pecázni. A hatótávolsága nem túl nagy, olyan 10-15 méter, amit kényelmesen tud, de addig nagyon jó. Jól irányítható a zsinór, bár profi trükköket nem nagyon lehet vele csinálni, (overpowered, bucklet, stb.) de nem is arra való. Szóval igazi fun peca. A legnagyobb hal, amit fogtam vele olyan szűk ötvenes sebes, meg pár olyan 40 plusszos pér, és nagyon jól dolgozott minden esetben. Hal nem ment el róla, csak a horog miatt, és nem volt olyan hogy "jaj vége a világnak". szóval örülök, hogy hagytam magam rábeszélni. Jó választás volt, csak ajánlani tudom... (már ha valaki rá van izgulva ilyen úri bohóckodásra)
A halat egyébként tényleg azért tettem fel, mert ilyet én még nem láttam... nem a mérete miatt.

Létrehozva: 2010-11-30 17:39:17
Csatlakozott: 2010-05-17

Nem fogtam, de mindenki, aki próbálta azt írja, hogy nagyon kényelmes. Főleg olyan kripliknek ajánlják (reuma, stb.), mint én.

Létrehozva: 2010-11-30 13:24:14
Csatlakozott: 2010-07-28

Ilyen nyelet látott, vagy fogott már valaki?
Idétlennek mindenesetre nagyon idétlen.

Létrehozva: 2010-11-24 12:58:50
Csatlakozott: 2010-05-17

Egy érdekes cikk a témában, ki használja, ki nem és miért:
http://www.anglingtrade.com/2010/10/11/the-race-to-resonate-reading-between-the-%E2%80%9Clighter-faster-stronger%E2%80%9D-lines/

Egyébként időközben a Thomas&Thomas is kijött a saját nano-silica botjával:
http://www.youtube.com/watch?v=jUacgKiavcc&feature=player_embedded
Ez sem tűnik brutálgyorsnak, lehet, hogy ez az anyag egyszerűen nem alkalmas arra, hogy nagyon merev botokat csináljanak belőle.

Létrehozva: 2010-11-18 19:22:30
Utoljára módosítva: 2010-11-18 21:25:57
Csatlakozott: 2010-05-17

Szóval az NRX:
Mivel a csuklóm teljesen kész van és a csukaszezon csak a legfontosabb része az évnek, kénytelen voltam beruházni a GLX-ek helyett valami könnyebbe. Mivel a marketing dumáknak már csak hellyel-közzel hiszek, ezért biztos, ami biztos 7-est rendeltem, ami még egy vállalható kompromisszumnak tűnik csukázásra, és biztosan könnyebb, mint a mostani 8-asok. Ráadásul a két jelenlegi 8-as botommal, a Crosscurrent GLX-szel és a NativeRun GLX-szel teljes mértékben meg vagyok elégedve, nem volt szükség még egy csúcsbotra ebben az osztályban. 
Meg is jött szépen a bot és nem is olyan ronda, mint gondoltam. A matt blank kifejezetten tetszik, a kék kötések pedig, őőőőőő, meg lehet szokni. Valahol írta valaki, hogy legalább messziről megismerik az értők, hogy milyen penge bottal horgászol. 
Ami elsőre feltűnik, hogy ez a bot egyáltalán nem feszes, inkább a rugalmas szó jut az ember eszébe, amikor suhogtatja. Végig Recoil gyűrűkkel szerelték, egy újfajta fekete színűvel. A spiccgyűrű baromi nagy, ezt az első horgászat után le is akartam cserélni valami könnyebbre. Leszedtem, de szinte semmit sem változott a bot viselkedése (mármint spiccgyűrű nélkül suhogtatva), úgyhogy vissza is tettem. Lehet, hogy valami speckó anyagból van az is. A bottok, ahogy az most divatos, karbonból van, nagyon könnyű. Az újfajta, nagy tömörségű parafán semmilyen különlegességet nem vettem észre, talán azt, hogy nem hullik darabokra, mint az a Loomis-oknál megszokott.
A bot fő érdekessége ugye az anyaga, a 3M új fejelesztése, a nano-silica jó ég tudja micsoda. Három cég használja, a G-Loomis, a Hardy és a St.Croix. A Loomis szerint 20%-kal könnyebb és 20%-kal erősebb, a Hardy szerint 60%-kal könnyebb, a St.Croix szerint súlyban és az elért akcióban nincs különbség, csak erősebb, strapabíróbb lesz tőle a bot. Ők az eddigi csúcsszériáikat változtatás nélkül gyártják tovább ebből az anyagból. Hogy egy kicsit képet kapjak a dologról, lemértem a két hatos, a hetes és a két nyolcas botomat. Egyszer az egész botot, egyszer pedig az első három tagot, hogy a nyél és az orsótartó súlya ne befolyásolja a következtetést.
Sage TCX 906-4                                     100 gramm         30 gramm
G-Loomis Crosscurrent GLX 906-4         132                    36
G-Loomis NRX 907-4                             117                    34
G-Loomis NativeRun GLX 908-4            128                     36
G-Loomis Crosscurrent GLX 908-4         146                    45
A mérésekből látni, hogy az első három tagra vonatkoztatva az NRX könnyű, de nem sokkal könnyebb, mint a NativeRun, ami a klasszikus GLX átfestve. Azonos osztályban nem hiszem, hogy nagy különbség lehet közöttük. A Sage, mint a Sage-ek általában nagyon könnyű, ha azonban az swing weight-et nézzük, azaz, hogy a botot mozgatva és megállítva mekkora súlyt érzünk, akkor már nem olyan nagy a Sage előnye a G-Loomis-okkal szemben, sőt, a NativeRun ebből a szempontból szerintem mindent ver. A Crosscurrent más tészta, viszonylag nehéz botok, viszont baromi erősek és nagyon kellemes velük horgászni. Persze a swing weight ezeknél is kicsi, ebben verik például az összsúlyban sokkal könnyebb Thomas&Thomas-okat, régebbi Orvis-okat.
A mérések alapján a St.Croix állítása tűnik igaznak, azaz nem sokkal könnyebb ez az anyag, inkább erősebb. Kíváncsi leszek ezek után az új Hardy-ra. Persze a youtube-on lévő videókból úgy tűnik, ők is inkább az erejét és a törhetetlenségét hangsúlyozzák
Az NRX-szel dobóléggyel, közepes fejhosszúságú úszó zsinórral 32 méter tudok dobni, úgy, hogy nem nagyon gyakoroltam az utóbbi időben. Ez körülbelül ugyanannyi, vagy picit több, mint amennyit hasonló zsinórral a hatos TCX-szel tudok. A két bot között viszont óriási a különbség. Amíg a TCX relatíve érzékeny a dobóhibákra, addig az NRX az elcseszett dobásokat is átfordítja (horgászat közben is), nem omlanak össze olyan könnyen. A G-Loomis-okra jellemző puha spicc-kemény gerinc itt annyiban változott, hogy a bot teljesen más érzést nyújt, mint ahogy valójában viselkedik. Kicsit a Winston WT-re emlékeztet a feeling, ami egy közepes akciójú, klasszikus pisztrángozó bot, az elérhető távolság és a zsinór képe a levegőben viszont az igazi "dobóállatokra" hasonlít (TCR, TCX, CrossCurrent GLX, stb). Amikor elkezd az ember kevés zsinórral lengetni, akkor látványosan csak a spicc dolgozik, majd a zsinórmennyiség növelésével kapcsolódik be az egész bot a dobásba, azaz klasszikus progresszív akció, csak ezt ennyire finoman megoldva még nem láttam eddig. Süllyedő zsinórokkal is tökéletesen működik, ami például az Crosscurrent GLX egyes darabjairól (a 8-asról legalábbis) nem mondható el. Nagyon érzékeny viszont a túlerőltetésre, ha rángatjuk, szépen hozza a tailing loopokat. Ellenben ha hagyjuk dolgozni, inkább csak kísérjük a botot, akkor elvégzi helyettünk a munkát. Akcióra a hozzá legközelebb álló bot, amit ismerek, a hatos klasszik GLX, meglepő módon, csak ebből valahogy több jön ki, mintha kicsit rafináltabb lenne a bot taperje.
Eddig két horgásznap van benne, elsőre 4, aztán 5 csukát fogtam vele, a legnagyobb 2,4 kilós volt, a többi 1,2-1,4 körül. Fárasztás közben elég mélyen dolgozik, nem lehet vele olyan határozottan irányítani a halat, mint a Crosscurrenttel, de tíz kilóig nyíltabb terepen szerintem nem lenne gond. Mostanában 13-15 centis Half-half Clouserekkel horgászom leginkább. Ezek, főleg így súlyozva nem igazán hetes botnak való legyek, de az NRX-szel gond nélkül dobálom őket 25 méter köré egész nap. Ha felveszi az ember a bot ritmusát, akkor erőlködés nélkül lehet hosszasan dobálni ilyen távolságra vagy még messzebb. Sajnos ez már a legyes csukázás hatótávolságának a vége, ha az első egy-két méteren van kapás, nem egyszerű megakasztani a halat. Széllel szemben is jól működik, bár ott már kijönnek a nagy légy- viszonylag könnyű zsinór kombinációjából adódó problémák. Viszont a csuklóm sokkal kevésbé fáj, és legalább tudok aludni a horgászat után. A hatos TCX hiába könnyebb, jobban szétrángatja az izületeimet, gondolom a merevsége miatt. Összeségében a bot legnagyobb előnyének az tűnik, hogy Steve Rajeff-nek sikerült a dobóbotok teljesítményét a felhasználóbarát középgyors botok tulajdonságaival ötvözni. Persze ezt a GLX is tudja, csak az NRX jobban.


Létrehozva: 2010-10-06 11:58:10
Csatlakozott: 2010-05-31

jó, hogy hosszabbra csinálták, mint a ZAxist...
csak azért nem toldották 12 lábra, hogy még "szwiccsnek" nevezhessék...a piac igényei szerint...

Létrehozva: 2010-10-06 11:51:36
Csatlakozott: 2010-05-17

Nekem is pont ez jutott eszembe... Na majd megoldjuk.

1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 Következő oldal »
Jelenleg nincs online felhasználó.